De prin librarii adunate

,,Ratacirile fetei nesabuite"- Mario Vargas Llosa


Romanul ,,Ratacirile fetei nesabuite", semnat inconfundabil Mario Vargas Llosa, este un roman care cu siguranta va avea ecou mult timp de acum inainte.
Cand am zarit-o pe raftulrile de la Carturesti, nu mi-a trezit interes, in mare parte datorita copertei lipsite de imaginatie a celor de la Humanitas. Insa coperta chiar nu ar trebui sa joace vreun rol in decizia de a alege cartea lui Vargas de pe raftul librariilor. E suficient sa citesti coperta frontala pentru a afla ca a castigat un premiu Nobel pentru literatura, iar asta in sine face mai mult decat orice alta coperta si advertising.  Prin urmare, deschide cartea, iubeste fiecare cuvant si transforma fiecare capitol in ceva esential pentru experienta ta literara.
Romanul este o saga tricontinentala, care vorbeste despre aspiratii, iubire si obsesie, istorie si reinventare. Ricardo Somorcucio, un adolescent banal din cartierul Miraflores, Lima, nu promite multe dintru inceputul romanului. Se indragosteste de o fata, Lily, este pus la incercare de perioada de mari incercari a maturizarii, cunoaste o libertate marcata de prejudecatile unei societati inca traditionale. Insa Lily are un secret- nu este mica chiliana care a cucerit toata populatia masculina din Miraflores, in special pe Ricardo, ci doar o fata care pretinde a fi altceva decat este, fapt ce trezeste o adevarata problematizare a dihotomiei aparenta- esenta. Stigmatizata de societate, Lily va disparea din micutul cartier din Peru, pentru ca mai tarziu sa reapara in Parisul anilor 60', in Londra hippy a anilor 70' si in Japonia moderna, de fiecare data sub alt nume, starnind obsesia lui Ricardo si pornind o aventura care pare fara de sfarsit.
Lily, doamna Robert Arnoux,Mrs Richardson, Kuriko, toate intruchipand aceeasi fata nesabuita de care Ricardo nu se poate dezice. Romanul urmareste mai multe planuri, fara indoiala unul deosebit de important este contexul acestei povesti de dragoste iesita din tipare. Incepand cu Lima burgheza, descrisa cu acuratete, orasul natal al autorului, si terminand cu Japonia moderna, romanul este o veritabila calatorie initiatica.

,, -Daca nu m-ai fi iubit n-ai fi palit asa si nici n-ai avea vocea sugrumata. Doar n-o sa incepi sa plangi, Ricardito? Fiindca esti destul de plangacios, daca-mi aduc bine aminte.
-Promit sa nu plang. Ai blestematul obicei de a aparea deodata, ca un cosmar, in cele mai neasteptate momente. Deja nu ma mai distreaza chestia asta. Adevarul este ca nu ma mai asteptam sa te vad vreodata. Ce vrei? Ce cauti aici la Madrid?"

,,Maestrul si Margareta"- Mihail Bulgakov


           Romanul ,,Maestrul si Margareta" reprezinta literatura rusa in cea mai pura esenta a sa. Proza poate fi foarte usor definita ca fiind concentrata, axata mai putin pe categoria axiological, ci mai degraba satirizand conceptele de bine si de rau, datorita subiectului tratat in aceasta complicata aventura epica.
          Inca de la inceput intriga prin aparitia necunoscutului misterios care face preziceri sumbre si pare capabil de a stabili data si modul exact in care personajele principale isi vor pierde viata. Respectivul are figura unui sarlatan notoriu, de altfel predictiile sale starnesc amuzamentul oarecum fortat al personajelor, insa in niciun caz credibilitatea acestora. Insa misticismul si aceasta obscuritate a cartii despre care vorbeam intervine in momentul in care vorbele acestuia se adeveresc si unul dintre protagonistii intaiului capitol isi pierde viata decapitat de un tramvai, condus de o femeie blonda, dupa ce aluneca pe untul scapat din greseala de femeie ghinionista prin excelenta.
          De aici incepe o aventura deloc orizontala, haotica pe alocuri, insa fascinanta. Interesanta este prezenta fortelor primordiale care nu se infrunta, un fel de bogomilism blagian exploatat intr-un md sui-generis.
 Binele si raul sunt doua notiuni relative care convietuiesc pasnic, ironizandu-se si aflandu-se intr-o competitie impropriu spus acerba. Diavolul este un personaj inrobit de existenta lumeasca, care nu ezita sa se dedea micilor placeri trupesti. Are adepti ciudati, care poarta si ei amprenta haosului, insa relatia dintre acestia apare la un moment dat intr-o lumina hazlie.
          In acest context al coborarii celor doua forte primordiale pe pamant, povestea de dragoste dintre Maestru si Margareta nu apare ca una clasica. Maestrul este internat intr-un sanatoriu de boli mentale, iar Margareta se angajeaza sa il salveze pe acesta cu orice pret. Insa in aventura sa ramane pentru o perioada captiva ispitei acestei lumi a raului, care ii ofera puteri si placeri necunoscute ei pana atunci. Trezirea acesteia din lumea tentatiei se produce brusc, cand vraja isi pierde puterea.
         Romanul are un final fericit, fortele binelui si raului se pun in slujba celor doi indragostiti care isi reiau cursul firesc al vietii intr-un cadru comun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu