vineri, 2 decembrie 2011

Colectionarul de istorie

 Citeam acum cateva zile o carte care mi-a ramas intiparita adanc in minte, care s-a propulsat in topul romanelor ,,bune", pe care nu strica sa le recitesti. Se numea Colectionarul de istorie si era semnata Elizabeth Kostova. Pentru ca nu ma pot abtine, am sa adaug o mini-recenzie, semnata Mircea Iovanel.



Dracula, Vlad Tepes este colectionarul de istorie ...si traieste

Intr-o noapte, scotocind prin biblioteca tatalui ei, o tinara de 16 ani face o descoperire stranie: un plic cu scrisori ingalbenite de vreme, adresate \"dragului si nefericitului meu succesor“. Iar alaturi, o carte bizara, cu paginile complet albe, mai putin in mijloc, unde apare imaginea unui dragon insotită de cuvintul „Drakulya“. Aceasta carte este cheia unui infricosator mister, saminta unei obsesii care a dus la moartea multor oameni. De-a lungul secolelor, generatii intregi de istorici si-au riscat reputatia si viata in incercarea de a dezlega aceasta enigma si de a descoperi adevarul despre Vlad al III-lea (Tepes), cirmuitor al Valahiei medievale si aparator al crestinatatii impotriva cotropirii otomane, a carui domnie a inspirat legenda lui Dracula.

Tanara cercetatoare va ajunge prin manastiri, va consulta arhive si scrisori si va purta conversatii secrete. Desigur, drumul nu-i va fi usor, pentru ca adversari necunoscuti si redutabili au tot interesul ca adevarul despre Tepes-Dracula sa ramana ascuns.

Colectionarul de istorie dovedeste o acuratete a faptelor istorice mai rar intalnita la povestile romantate cu vampirul Dracula. Evenimente istorice reale sunt completate de fantezie si de o doza serioasa de aventura si suspans, intr-un roman captivant, bine scris, care se citeste usor, dar care poate, la fel de usor, starni fiori reci pe sira spinarii.

*******
Elizabeth Kostova, absolventa a Universitatii Yale, a scris 10 ani la acest roman care a propulsat-o instantaneu pe locul unu in topul bestsellerurilor din New York Times, Washington Post, Publishers Weekly, Wall Street Journal.

Ca orice thriller recent care se respecta, Colectionarul de istorie face din complexitate cuvintul de ordine: mixeaza mai multe planuri temporale (Evul Mediu, anii treizeci, deceniul sase, anii saptezeci), voiajaza pe o buna parte din harta Europei (Anglia, Olanda, Grecia, Franta, Italia, Ungaria, Bulgaria, România), cu citeva popasuri la Istanbul, porneste in incursiuni bine documentate in istorie. Da o raita printr-un campus universitar de la Oxford, viziteaza o manastire franceza unde s-au deschis, in urma cu secole, portile iadului, se afunda in catacombe, pune cap la cap documente aparent disparate, nimereste in meandrele unor enigme letale, intilneste descendentii unui ordin secret infiintat de Mahomed Cuceritorul, asista la intimplari incredibile, isi trage sufletul odata cu infiriparea unui love story sau o ia la sanatoasa din fata unei umbre intunecate. Totul intr-un stil care stie cind si cum sa fie senzual/ trepidant/ sumbru/ amenintator.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu